Płatki owsiane górskie - wystarczy zalać ciepłą wodą na pare minut, aby namiękły.
Zawierają cenny związek beta – glukan wiążący w jelitach toksyczne substancje, co sprawia, że nie przedostają się one do krwi. Może on też zmiejszyć ryzyko miażdżycy, cukrzycy i nowotworów.
Jogurt naturalny – można połączyć go z płatkami i jabłkiem. Jogurt dostarcza korzystnych bakterii i wpływa korzystnie na pracę jelit, im lepsze ich funkcjonowanie , tym lepsza detoksykacja organizmu.
Jabłka – wystarczy połączyć je z namoczonymi płatkami. Zawierają kwas elagowy oraz kwercetynę – związki z grupy flawonoidów o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Siemię lniane – jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł tłuszczów omega 3. Wystarczy dodać zmielone do owsianki, zyska ona orzechowy smak, a my przy okazji zregenerowaną skóre, włosy i paznokcie.
Suszona żurawina - zawiera kwas hipurowy o działaniu bakteriobójczym oraz antocyjany i proantocyjanidyny, które zapobiegają osadzaniu się bakterii na powierzchni komórek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz