czwartek, 9 kwietnia 2020

Żurek wielkanocny

 kiełbasa biała parzona - 3 szt
jajka na twardo  4 szt
zakwas na żur - 2 szkl
bulion warzywny - 1 litr
cebula - 2 szt
czosnek - 5 ząbków
olej - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżeczka
majeranek
pieprz
sól

wywar zagotować, dodać pokrojona kiełbasę w plasterki i 3 ząbki czosnku, wlać zakwas i doprowadzić do wrzenia.
odlać pół szklanki zupy i lekko przestudzić.
cebulę obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać mąkę i zasmażyć.
zasmażkę rozprowadzić odlaną zupą i dodać ją do żurku.
doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem
po wlaniu na talerz dodajemy jajko przekrojone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz