poniedziałek, 3 lutego 2020

Tarta cebulowa


  mąka pszenna 25 dag
· sól
· czarny pieprz mielony
· masło 18 dag
· jajka 4 szt
· cebula 1 kg
· margaryna 5 dag
· mleko 3/4 szkl
· śmietana kremówka 20 dag
· gałka muszkatołowa mielona

 Mąkę, sól i 13 dag masa wyrobić z 1 jajkiem i łyżką lodowatej wody na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać, pokroić na połówki, a następnie w cienkie plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Resztę jajek wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min w 200stC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz