MĄKA ORKISZOWA
nazywana również prapszenicą. Ma podobne właściwości do pszenicy, dlatego przerabiana jest w taki sam sposób.
Do pieczenia najlepiej nadaje sie typ 630.
MĄKA PSZENNA PEŁNOZIARNISTA (RAZOWA)
zawiera wszystkie wysokowartościowe składniki ziarna, jest drobno zmielona. Łatwo daje się mieszać z jasną mąką, co podnosi wartość wypiekową.
MĄKA PSZENNA TYP 405
to najpopularniejszy, najchętniej używany typ mąki wykorzystywany w gospodarstwie domowym i do wypieku ciast. Jest ona bardzo drobna i z powodu swoich właściwości najczęściej stosowana do pieczenia.
MĄKA PSZENNA TYP 550.
ten typ mąki dobrze nadaje się do puszystych wypieków oraz ciast wyrastających, takich jak drożdżowe.
Obok ciast i ciastek szczególnie dobrze sprawdza sie przy wypieku białego chleba i bułek.
MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 450
bardzo jasną, najlepiej sprawdza sie do ciast biszkoptowych i francuskich
MĄKA PSZENNA KRUPCZATKA TYP 500
idealna do ciast kruchych
MĄKA PSZENNA LUKSUSOWA TYP 550
idealna do racuchów i pączków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz