sobota, 18 stycznia 2020

Kartacze z mięsem


ziemniaki - 1,30 kg
jajko - 1 szt
mielone mięso - 40 dag
cebula - 2 szt
czosnek - 2 ząbki
olej
majeranek suszony
sól
pieprz
skwarki

30 dag ziemniaków obrać i ugotować, a resztę zetrzeć na tarce.
Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody i rozgnieść widelcem i połączyć ze startymi odciśniętymi ziemniakami, przyprawić do smaku solą, wymieszać z jajkiem oraz skrobią z odlanego i odstałego płynu.



Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na oleju, dodać mięso oraz przyprawy, przesmażyć razem, lekko przestudzić.
nabierać po porcji ziemniaczanego ciasta na rękę, lekko go spłaszczyć i na środek nakładać porcje farszu mięsnego wzdłuż - formując wałeczki.
Gotować ok 20-25 minut w osolonej wodzie.
Podawać polane skwarkami ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz